Artikkelit

2019-05-14 https://patmos.valudata.fi/filebank/articles/tag-list_1780_7943-vuorijuutalaiset.jpg Benderyn pienimpien lasten sapattikoululuokka välipalalla. Joillakin lapsilla on äiti mukana. Juutalaisia "omia rakkaitamme" työssä on vuoden 2018 lopulla 2400. Heistä noin 1900 on henkilökohtaisesti uskossa Jeesukseen, omaan Messiaaseensa. Koteihinsa sidottuja, sairaita ja iäkkäitä... https://www.patmosplus.fi/artikkelit/1780/kiitosaiheita_idan_juutalaistyon_tyokentilta Patmos article

Kiitosaiheita Idän juutalaistyön työkentiltä


Benderyn pienimpien lasten sapattikoululuokka välipalalla. Joillakin lapsilla on äiti mukana.

Juutalaisia ”omia rakkaitamme” työssä on vuoden 2018 lopulla 2400. Heistä noin 1900 on henkilökohtaisesti uskossa Jeesukseen, omaan Messiaaseensa. Koteihinsa sidottuja, sairaita ja iäkkäitä juutalaisia on niin paljon kuin 810. Lapsia ja nuoria on 260. Heidän kanssaan kokemuksesta jo tiedämme, että hetken ajan vain saamme heitä pitää, sitten meidän on luovutettava heidät muuttamaan heidän omalle maalleen, Israeliin. Näin on aina ollut.

Kishinev, Bukarest, Moskova

Työmme suurimmat seurakunnat ovat Moldovan Kishinevissä, jossa uskoon tulleita juutalaisia on 550. Romanian Bukarestissa on 380 uskossa olevaa, lisänä muutama kymmen aktiivisesti seurakunnan työn yhteydessä. Moskovassa Jeesuksen omien juutalaisten määrä on 320.

Uzbekistan

Mainitsemieni isojen seurakuntien lisäksi jatkamme työtä Silkkitiellä Uzbekistanissa, jossa on jäljellä noin kuudensadan uskossa Jeesukseen poismuuttaneen jälkeen enää satakunta omaa rakasta juutalaista, joista suurin osa on hyvin iäkkäitä ja sairaita. Heidän joukkoonsa tosin mahtuu vielä parikymmentä lasta ja nuorta vanhempineen. Kaikki eivät ole siis vielä muuttaneet. Näiden avuttomien juutalaisvanhusten lähettämä viesti on yhä uudelleen ollut: ”Älkää te unohtako ja hylätkö meitä.”

Valko-Venäjä

Valko-Venäjän Bobruiskin, myös sadan ystävän seurakunnan, pastorin Viktor Lapatsinin kanssa olen käynyt viime syksystä lähtien kansallistamisneuvotteluja. Tämä seurakunta täytti syksyllä 25 vuotta. Jumala on runsaasti siunannut työn Valko-Venäjällä, vaikka alku oli useiden vuosien ajan hyvin vaikeaa. Ilosanoman julistuksen tarpeellisuutta juutalaisille ei ymmärretty kristillisissä seurakunnissa eikä sitä helposti otettu vastaan juutalaisten itsensä taholtakaan. Valko-Venäjän juutalaisyhteisöä on yleensä pidetty historialtaan kaikkein syvemmin kommunismin ja ateismin nielleenä entisen Neuvostoliiton alueella. Vuosien mittaan Jumalan Sanan siemen ja rukoukset ovat – kiitos Jumalalle – tehneet työtänsä. Satoja juutalaisia on saatu johtaa Jeesuksen luokse. Myös ilmapiiri on paljossa muuttunut: Kristillisissä seurakunnissa rukoillaan tänä päivänä aktiivisesti juutalaistyön ja Israelin puolesta.

Moldova 

Kishinevin tubisairaalan pikkupotilaan, 3-vuotiaan Anan alkoholistivanhemmat sairastavat myös tubia. Likaisena ja kurjassa kunnossa sairaalaan tuotu lapsi on nyt iloinen, puhdas ja syö ruokaa mielellään, kiitos Patmos-kummien avun.

Moldovassa on Kishinevin lisäksi useissa pikkukaupungeissa syvälle juurtunutta työtä ja seurakuntia. Sellainen on Orgejevissa, alle 50 kilometrin päässä Kishinevistä. Työn yhteydessä on 190 juutalaista. Sorokassa ja Drogiassa on juutalaisryhmät, joita hoidetaan Beltsystä käsin, jossa toimii isompi työyhteisö, jonka yhteydessä on 180 juutalaista. Vielä aivan Transnistrian rajan pinnassa sijaitsee Rezinan hyvin vanha juutalaiskaupunki, joka aikoinaan oli juutalaisen älymystön keskuspaikka alueella. Sielläkin on juutalaisryhmä, jota hoidetaan Rybnitsan kaupungista käsin.

Transnistria

Rybnitsa taas sijaitsee Transnistrian puolella, tosin aivan näköetäisyydellä Rezinasta. Täällä meillä on 125 juutalaisen joukko hajaantuneena itse kaupungin lisäksi eri puolille ympäristöön. Pitkähköt välimatkat hidastavat ja hankaloittavat työn tekoa varsinkin kotityössä, koska kulkuvälineitä on heikosti käytössä. Myös kokouksiin pääsy on huonosti liikkumaan pystyvillä vanhuksilla vaikeaa.

Muita tämän eriskummallisen, Moldovan ja Ukrainan välissä sijaitsevan, Transnistrian maakaistaleen työmme kaupunkeja ovat jo parin vuosikymmenen ajan olleet maan pääkaupunki Tiraspol, jossa on 44 eri-ikäisestä juutalaisesta koostuva seurakunta. Tämä työ on vuodesta toiseen joutunut taistelemaan paikallisen synagogan ja juutalaisjärjestön Hessedin lujaa vastustusta vastaan. Elämä koko maassa – niin kuin Moldovassakin – on hyvin vaikeaa, ihmiset kärsivät suuresta puutteesta. Eläkkeet ovat 20–80 euroa kuukaudessa. Työttömyys on suuri, palkat hyvin alhaisia. Kun sitten messiaanisessa seurakunnassa käyviä juutalaisia uhkaillaan ja jätetään tyystin ilman kaikkea ruoka- ja lääkeapua synagogan ja Hessedin taholta, niin on ymmärrettävää, että liittyminen messiaanisten joukkoon ja siten jääminen kaiken juutalaisen yhteisön tarjoaman avun ulkopuolelle vaatii todellista uskoa ja rakkautta Jeesukseen.

Benderyn seurakunta laittaa usein sydämen helskymään ilosta ja kiitollisuudesta. Työn yli 300 juutalaisesta 60 on nuoria ja lapsia. Seurakunnassa on Jumalan lahjana aivan ihanat lapsityöntekijät, jotka saavat lapset ja nuoret innostumaan hengellisistä asioista ja rakastamaan Jeesusta. Osa nuorista – noin 20 – on jo nuoria aikuisia. He itse pyysivät saada viettää joka sapatin iltaa seurakunnassa lukien Jumalan Sanaa, laulaen, rukoillen ja keskustellen. Jotkut tulevat rukoushuoneelle vauvat sylissään lasten hoitajien puutteessa.

Vielä on yksi Transnistrian seurakunta, aivan Ukrainan rajan pinnassa, Dnestrovskin pikkukaupungissa. Kun aloitimme täällä työn 18 vuotta sitten, oli juutalaisia vielä paljon jäljellä. Monia kokonaisia isoja perheitä tuli uskoon Jeesukseen. Sitten perheet toinen toisensa jälkeen muuttivat Israeliin. Tällä hetkellä kaupungissa asuu vain puolisen sataa juutalaista, joista 30 on seurakunnassamme. Seurakunta aivan kuin elää osittain Israelissa, sillä siellä on jo niin paljon omia rakkaita ja läheisiä, joihin pidetään jatkuvasti yhteyttä ja iloitaan siitä, mitä Herra tekee heidän keskuudessaan.

Näin kävimme pikaisesti vilkaisemassa työmme tällä hetkellä kohteena olevia maita ja kaupunkeja. Monissa maissa, joissa aikoinaan aloitimme juutalaistyön, on työ vuosien mittaan siirtynyt toisille lähetysjärjestöille, itsenäistynyt tai lopetettu juutalaisten muutettua Israeliin. Näin kaiken kuuluukin olla.

Sanomattakin on selvää, että ilman teidän rukouksianne ja käytännön apuanne tämä työ ei olisi mahdollista. Kiitos, että te, lähettäjät ja kummit, olette jatkossakin mahdollistamassa tätä laajaa ja hedelmällistä työtä.

”Minä kiitän Jumalaani niin usein kuin muistan teitä. Kaikissa rukouksissani rukoilen iloiten teidän kaikkien puolesta. Kiitän siitä, että olette osallistuneet evankeliumin työhön ensi päivästä tähän asti, ja luotan täysin siihen, että hän, joka on alkanut teissä hyvän työn, vie sen päätökseen Kristuksen Jeesuksen päivään mennessä. Onkin oikein, että ajattelen näin teistä kaikista, koska te olette minun sydämessäni.” Fil. 1: 3-7.

Näillä apostoli Paavalin sanoilla teitä jokaista sydämestäni kiittäen ja siunaten,

HANNELE SUORTTI

Anna lahjasi Idän juutalaistyölle

Lahjoita: IVY ja Venäjä: Suortti Hannele / Andres Koskelainen (juutalaistyö)

Valitse summa: